Vinprovning - All information om Vinprovning


Blindprovning

Blindprovning

Blindprovning av vin innebär att ingen av de inblandade får veta något om vinerna innan eller under vinprovningen. Ett sätt att möjliggöra detta är att hälla upp vinet i glasen innan de ställs fram eller ännu bättre hälla upp vinet en karaff så att de kan luftas.

Vi en riktig blindprovning ska vinet serveras i svarta glas så att vinet färg inte syns, släcka ljuset eller använda en ögonbindel.Varför blindprova viner?

Att blindprova viner

En blindprovning resulterar alltid i en mer opartisk vinprovning då deltagarna inte vet något om ursprung, druva eller pris vilket lägger alla fördomar åt sidan. Ofta betygssätts dyrare viner lägre vin blindprovningar än vid öppna vinprovningar.

På samma sätt så får billigare vinner bättre omdömen vid blindtester än vid vinprovningar där priset på vinet är utsatt.

En av de mest omskrivna blindtesterna var den blindtesten som genomfördes i Paris 1976 då franska vinkännare och vinprovare gav ett amerikanskt vin mer poäng än de franska vinerna. Denna historiska vinhändelse finns dramatiserade i en bra film Gyllene druvor från Montelena - Bottle Shock.